Parasol Schaduw kopen beste keuze

Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een parasol. De keuze hangt af van meerdere factoren.

Parasols heb je in vele soorten en maten. Bekende soorten zijn zweefparasols, muurparasols en stokparasols (ook wel tuinparasols genoemd). Of je nu een groot of klein balkon of terras hebt, er is altijd een parasol die er voor zorgt dat je in schaduw kunt zitten.

De afmeting van de parasol is misschien wel de belangrijkste keuze die je moet maken. Parasols zijn verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen. Meest gangbaar zijn parasols met een diameter tussen de 240 en 330cm. Hoe groter de parasol hoe groter het schaduwoppervlak, maar ook hoe zwaarder de parasol wordt. Bovendien heb je voor grotere parasols een stevige parasolvoet nodig. Niets is gevaarlijker dan een parasol dat omvalt of door de wind de lucht invliegt.

Of je voor een ronde of vierkante parasoldoek kiest is een kwestie van smaak. Voordeel van een vierkante doek is dat deze goed aansluit op een muur of een andere parasol. Nadeel van een vierkante parasoldoek is dat deze langere baleinden heeft dan ronde parasols, waardoor een vierkante parasol vaak niet boven een tafel te sluiten is. 

Parasoldoeken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het doek zorgt voor de zonwering en de UV bescherming. Parasoldoeken worden o.a. gemaakt van Acryl (kunstof vezels), Olefin (synthetische garen - een doek dat kleurvastheid en water- en vuilafstotend is), polyester (kunstof materiaal - wordt veel gebruik voor parasoldoeken, heeft wel een parasolhoes nodig om kleurverandering tegen te gaan) en textileen (semi-transparant - polyester vezel met PVC coating).

Het parasolframe is meestal gemaakt van staal, hout of aluminium. Aluminium is het meest gebruikte materiaal voor een parasolframe. Het is licht, duurzaam en kan goed buiten blijven staan. Doordat het materiaal licht is kan een parasol makkelijker opgeborgen worden. Aluminium en staal zorgen ervoor dat de parasol stevig en duurzaam is.

Er zijn verschillende systemen om een parasol te openen. Zo heb je het push-up systeem (vergelijkbaar met een paraplu), het katrolsysteem, easy-up systeem en de opendraaier. Bij steeds meer parasols zie je de opendraaier. De parasol kan eenvoudig geopend worden door aan de hendel van het molentje te draaien. Met dit systeem is er weinig kracht nodig om de parasol te openen.

Wil je ook schaduw bij een ondergaande/laagstaande zon, dan is een parasol dat kantelbaar is belangrijk. Je kan de parasol kantelen zodat het schuin komt te staan en bescherming biedt tegen een laagstaande zon.

Belangrijke punten waar u op moet letten.

  • afmeting parasol
  • rond of vierkante parasol
  • materiaal parasolframe
  • soort doek
  • kantelbaar
  • gewicht parasol
  • mechanisme om de parasol te openen

Behalve een groot aanbod parasols zijn er ook vele soorten parasolhoezen en parasolvoeten.

PARASOLHOEZEN

Een parasol dat de hele dag de weersinvloeden moet trotseren heeft veel te lijden. Zo heb je kans dat het doek verkleurd.  Een parasol die beschermd wordt door een parasolhoes gaat jaren langer mee dan een onbeschermde parasol. Er zijn parasolhoezen die alleen in de zomer en die zowel in de zomer als de winter buiten gebruikt kunnen worden. Voor elke maat parasol is een geschikte hoes verkrijgbaar.

Behalve dat een parasolhoes verkleuring tegen gaat voorkomt het ook dat de parasol vies wordt, beschermt de parasol tegen windvlagen en biedt bescherming bij opslag van de parasol.

Een stokparasol heeft de staander in het midden en een zweefparasol heeft de staander aan de zijkant. De parasolhoezen voor beide typen parasol zijn verschillend. Let dus goed op bij het kopen van een parasolhoes of u een hoes nodig heeft voor een zweefparasol of een stokparasol. Uiteraard is het dan nog belangrijk welke maat parasol u heeft.

PARASOLVOETEN

Een parasol staat pas stevig en veilig met de juiste parasolvoet. Komt de parasol in zware omstandigheden te staan? Dan kun je het beste voor een extra zware voet kiezen.

Parasolvoeten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals vulbare parasolvoet, granieten voet, betonnen voet of een stortvoet/stortanker.

Voor de parasols die op een balkon komen te staan zijn er balkonklemmen. Deze klemmen kun je vast maken aan de balustrade van het balkon. Komt je parasol op een vaste plaats in de tuin te staan? Dan kun je kiezen voor een stortvoet/stortanker.